Doğru CV ile 6 Saniyede Hayatınızı Değiştirin

İş arayan herkesin rüyası: İş aramanın ve özgeçmişinin, iş verenlerin düşüncelerinin, işe alım kararları ve sebeplerinin gün gibi açık olması. Tabi ki, böyle bir dünya yok. İş arayanlar, işverenlerin düşüncelerini bilimsel bir seviyede okuyamaz. Ya da yapabilir mi? The Ladders’in ‘göz takibi’ olarak adlandırılan araştırmasına göre yapabiliyor. Göz takibi göz hareketinin teknolojik olarak gelişmiş değerlendirmesi anlamına geliyor. Çalışma işverenlerin online aday profillerini incelerkenki tutumunu gösteriyor. Araştırma için 30 profesyonel işverenle çalışılıyor ve işverenlerin özgeçmiş incelerken nelere dikkat ettikleri, özgeçmişinizdeki her başlığı ne kadar inceledikleri, başlıklar arası geçiş hızlarının ne olduğuna bakılarak bazı bulgular elde ediliyor. Doğru cv ile 6 saniyede hayatınızı değiştirebilecek formülü öğrenin.

6 Saniyede Dikkat Çekmeye Çalışın Ama Profil Fotoğrafınızla Değil!

Çalışmaya göre, işverenler bireysel özgeçmişlere, önerilen 3-5 dakika olmasına rağmen, sadece 6 saniye göz gezdiriyorlar.  İşverenler, asıl dikkat ettikleri eğitim, pozisyon gibi anahtar noktaları daha hızlı görüntüleyebildiklerinde özgeçmişleri daha çabuk algılayabiliyor.

Online profillerin paylaşıldığı sayfalardaki  özgeçmişlerle alakası olmayan her şey, iş verenlerin profillere yoğunlaşmasını zorlaştırıyor. Linkedin’in gözle izlemeye dayalı ‘sıcaklık haritaları, profilleri farklı işverenlerin farklı özgeçmişlerde aynı noktalara göz attığını gösteriyor ancak etkileme oranınız özgeçmişinizin düzenli yazılmasıyla doğru orantılı.

Şaşırtıcı olan bir diğer nokta da işverenlerin dikkatleri dağıldığı için tüm zamanlarının ortalama %19’unu eğitim, pozisyon gibi diğer önemli aday bilgileri yerine profil resimlerini inceleyerek geçirmesi.  Maalesef profil fotoğrafınız CV’niz okunurken dikkat dağıtmaktan başka pek de bir işe yaramıyor.

Özgeçmişinizi Güncel Tutun

Araştırmaya göre güncel CV’ler güncel olmayan CV’lere göre  %60 daha etkili. Araştırmaya katılan işverenlerin tutumu güncel özgeçmişleri okumasının daha kolay olduğunu destekler nitelikte.

Sayfalarca Özgeçmiş Hazırlamak Yerine Bunlara Yoğunlaşın

Online profilleri görüntüleyenlerin kesinlikle özgeçmişle alakası olmayan her türlü ögeden dikkatleri dağılıyor. Bu dikkat dağıtıcı şeyler boşa zaman kaybettirip  deneyim ve beceri gibi yararlı aday bilgilerinin değerini eksiltiyor. Dikkat dağıtan her şey işverenlerin karar verme ve analitik düşünme yeteneğini engelliyor.

Sayfalarca hazırlanmış özgeçmişler yerine bu noktalar üzerinde yoğunlaşmanızda fayda var çünkü çalışma, işverenlerin özgeçmiş inceleme zamanının neredeyse %80’inin aşağıdaki noktaları üzerinde harcadığını gösteriyor.

  • İsminiz
  • Varsa şu an çalıştığınız şirket,
  • Varsa önceden çalıştığınız şirket,
  • Önceden çalıştığınız şirketteki pozisyona başlama ve bitiş tarihi
  • Şu an çalıştığınız şirketteki pozisyona başlama ve bitiş tarihi
  • Eğitim bilgileriniz

Kısacası özgeçmiş yazmada profesyonele dönüşün; eğer bir tasarımcıysanız yaratıcı CV’ler ile farklılaşabilirsiniz ancak değilseniz CV’nizin olabildiğince sade, açık ve net olmasını sağlayın. Siz de işverenlerin dikkat ettiği kritik noktalara yoğunlaşın. Sadece işinizle ilgili bilgileri bulundurun. Nadiren yaptığınız aktiviteleri yazarak hobilerinizi fazla göstermenize gerek yok. Özgeçmişlerinizin okunmasının kolay olduğundan –dikkat dağıtıcı görseller olmadan- ve güncel olduğundan emin olun, sayfalarca özgeçmişe gerek yok, The Ladders’ın araştırmasını dikkate almak bu açıdan mantıklı.

Göz izleme teknolojisi bize insan kaynakları uzmanlarının neyi, neden ve nasıl yaptığı konusunda önemli bilgiler veriyor. İş arayanlar insan kaynakları uzmanlarının akıllarını okuyamazken bu araştırma ne düşündükleri ve nasıl karar verdiklerini açıkça sunuyor.

Göz İzleme” teknolojisi ile cv

Göz İzleme” teknolojisi ile 2 farklı özgeçmişi değerlendirdiğimizde farkı daha da net görebiliyoruz. İşverenler, aşağıdaki özgeçmişi incelerken zamanlarının %16’sını, çok fazla dikkat dağıtan profil resminize bakmakla geçirdiği için diğer önemli bilgilerinizi inceleyememiş.  Yukarıda ki  profil resmi olmayan özgeçmişte ise,  işverenler daha kısa süre içerisinde daha fazla bilgilerinizi inceleyebilmiş.  Yani profil resmi olmayan özgeçmişin okunma oranı, dikkat dağıtıcı profil resim yükleyenlere göre %55 daha fazla oluyor.

Doğru CV ile 6 Saniyede Hayatınızı Değiştirin