Yeni Mezun İş Arayanlar İçin İpuçları

Her yıl binlerce yeni mezun daha iş arayanlar kervanına katılıyor. Unisbul.com ‘da iş arayan sayısı 800.000’i geçti. Binlerce iş arayan iş arayışı içerisinde. Bir çok yeni mezun, belki ilk defa iş başvurusu yapacak. Yeni mezun iş arayanlar iş başvurusu yaparken nelere dikkat etmeli?

Erkek kardeşim de, üniversiteden mezun olduğunda incelemem için bana bir cv göndermişti. Tabi bu şekilde çok sayıda cv örneği ile karşılaşıyoruz yeni mezun, üst düzey yönetici pozisyonunda. Hatta seçim zamanı milletvekili adayları cv gönderip, uygun mu diye kontrol yaptırıyor. Öyle ilginç özgeçmişler geliyor ki, bir milletvekili adayı bunu hazırlamış olamaz diyorsunuz. Ama çok normal. Çünkü hayatında belki de ilk defa hazırlıyor cvsini.

Her yeni mezunda olduğu gibi, kardeşim de kendine öz bir tasarımla mimar olduğunu belirtircesine arka planı renkli, binaların olduğu bir cv göndermiş bana. İlk baktığımda o kadar renk cümbüşü vardı ki, içeriğine odaklanamadım. Hemen sade, anlaşılır bir cv hazırlamasını istedim. Hatta Unisbul.com’a gir, bir cv oluştur dedim. O cvyi pdf’ye çevir, bana ulaştır dedim.

Dediğim gibi bir kaç saate sade, anlaşılır bir cv göndermişti. Bu defa cvsinde öğrenciyken hobi amaçlı yaptığı, başlangıç seviyesinde olan sosyal medya uzmanlığı iş tecrübesini kaldırmasını istedim cvsinden. Karşısına sosyal medya uzmanlığını bilen bir insan kaynakları uzmanı gelecek olsa, onun ne kadar işin başlangıcında olduğunu anlayacak, bilmediği konulardan onu sorularla zora sokacaktı. Zaten stresli olan bir ortamda daha da stres yapıp, işi kaybedecekti. Üstelik alanıyla ilgili de değildi.

İletişim adresi olarak Bolu yazmıştı. Ama iş arayışı İstanbul’daydı. Hemen adresini güncellemesini istedim. Lokasyonu uygun olmayan iş arayanlar,  insan kaynakları tarafından elenebiliyor. Bolu’dasın ama ne kadar sürede İstanbul’a taşınabileceksin? Gerçekten taşınmaya istekli misin? İstanbul’da hemen yarın işe başlayabilecek onlarca eleman varken, neden seni 1-2 ay ev buluncaya kadar bekleyeyim? gibi sorular oluşabilir.

Yeni Mezun İş Arayanlar İçin İpuçları
Yeni Mezun İş Arayanlar İçin İpuçları

Referans olarak benim adımı ve staj yaptığı mimarlık firmasının ismini vermişti. 1.cisi benim abisi olduğumdan yanlı olabileceğimi, bu yüzden benden başka 2 tane daha referans vermesinin uygun olacağını bildirdim. Ayıca mimarlık firmasının senin referans olarak yazdığına dair bilgisi var mı diye sordum. Ondan da olumsuz cevap alınca hemen mimarlık firmasını bilgilendirmesi gerektiğini ilettim. Üniversiteden hocasını referans olarak vermesinin de kendisine artı sağlayacağını ilettim.

Ön yazısı yoktu. Hemen cv’nin başlangıcına iş başvurusu yaptığı firmayla neden çalışmak istediğini, firmaya ne tür katkılar sağlayabileceğini yazmasını istedim. Unisbul.com’a ilan veren firmaların büyük çoğunluğunun cevabı “ön yazı”sı güzel olan adayların cvlerini inceliyorum” oluyor.

Yeni mezun bir aday olarak cvsi genel hatlarıyla tamamdı. Şimdi cvsini işverenlere göndermeye, iş başvurularına başlayabilirdi. Mimarlık firmalarının web siteleri üzerinden, kariyer sitelerindeki ilanlar üzerinden başvurusunu yaptı. Başvurularla yetinmeyip, çevremizi harekete geçirdik. Bolu’da okurken “mezun ol gel” diyen firmayla tekrar iletişim kurdu. Onlar olmadı ama bir firmadan teklif aldı ve yaklaşık 5 yıldır aynı firmada çalışıyor.

İş başvurusu yaptım, neden cevap gelmiyor diye stres yapmayın! Öncelikle güzel bir cv hazırladıktan sonra, olabildiğince çok sayıda seçeneğinizi gözden geçirin! Hala dönüş alamıyorsanız, o işe ne kadar yetkin olduğunuzu bir kere daha düşünün. Eğer eksikleriniz varsa, bir an önce kursa – okula gidip, o işi öğrenin.

Cv’niz değerlendirildi, mülakata davet edildiniz. Mülakata giderken nelere dikkat etmelisiniz? makalemizi okuyabilirsiniz.

Kariyer hayatınızda başarılar dilerim.

Cemil EROL (Unisbul.com Kurucu Ortağı)